Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Τα Καραμανλίδικα (Του Φάνη)

Να είσαι μέσα στην Αθήνα και να τριγυρνάς αποτελεί από μόνο του μια περιπέτεια. Τώρα, αν αυτή η περιπέτεια περιλαμβάνει και πλήθος τουριστών και συννεφόκαμα και σκόνη και ψώνια - πάει να πει κουβάλημα - τα πράγματα σοβαρεύουν κομμάτι. 

Και το ποτάμι των ανθρώπων και της ζέστης σε ξεβγάζει κάπου προς Ευριπίδου μεριά κι εσύ μεθάς, από τους ανθρώπους θες, από τα μπαχάρια, από τις μυρωδιές των αλλαντικών, από την κίνηση στους δρόμους, τις κόρνες, τον εκνευρισμό - τύφλα να έχει το New York! - και θέλεις κάπου να κρυφτείς, να καταφύγεις, να ξαποστάσεις....άσε που πεινάς κιόλας!

Και ξάφνου, νάτο! δεν το ήξερες, είναι τόσο φρέσκο, ολοκαίνουριο! Μπαίνεις, δεν μπορείς να αντισταθείς. Μέσα άνθρωποι, γελάνε, μιλάνε, τρώνε, πίνουν. Θες αυλή καλύτερα; έχουμε και αυλή, τι μας πέρασες;

Βγαίνεις, πρώτη σκέψη, αυτή δεν είναι αυλή, διάδρομος είναι, δε χωράμε. Χα! Χωράτε και παραχωράτε, καλή διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται! Η Μαργαρίτα είναι εκεί και τα κάνει όλα πραγματικότητα! Κάθεσαι, έρχεται η μπυρίτσα, το ψωμάκι και κάτι ψιλό, έτσι μέχρι να αποφασίσεις. Κοιτάς και γύρω. Στο άλλο τραπέζι, κάτι τσιμπάνε, "τι καλό τρώτε;" Λες και τους ήξερες κι από χτες! "Παστουρμαδοπιτάκια! τέλεια είναι! πάρτε να δοκιμάσετε!" Λες και σε ήξεραν κι από χτες! Είπε κανείς πως η Αθήνα είναι απρόσωπη; όχι εδώ, όχι εδώ στα σίγουρα!

Λες, αποφάσισα, και ξάφνου σκάει μύτη ο τύπος από τα μέσα του μαγαζιού με δισκάκι. "Πάρτε, μόλις τα 'κοψα, πάρτε μια μυρωδιά!" Λίγος παστουρμάς, έτσι για την παρέα! "Όχι, θα μυρίζουμε μετά από δέκα χιλιόμετρα!" "Αν μυρίζει, έλα να μου κάνεις μήνυση! Το φρέσκο δε βρωμάει!" τι είπε ο άνθρωπας....

Έρχεται η παραγγελία:
Ρώσικη του Μήτσου (αλησμόνητη όμως!)
Παστουρμαδοπιτάκια
Σουτζούκι σαγανάκι με τηγανιτά αυγά

Μαγεία! Σπιτική αύρα και χαμόγελο
και έτσι, στο αναπάντεχο...

... αρχίζει να βρέχει! δειλά στην αρχή, μετά πήρε το θάρρος του ο ουρανός. Όλοι τρέχουν να κρυφτούν. Θέλω τόσο αυτό το νερό! κάθομαι εκεί, βρέχομαι, απολαμβάνω. Έρχεται η Μαργαρίτα, σίφουνας! "Πάμε μέσα, θα γίνετε μούσκεμα!" "Όχι, δεν πειράζει, ούτως ή άλλως φεύγαμε!" "Τι; αποκλείεται! δεν θα σας κεράσουμε γλυκό; δε θα τελειώσετε τη μπύρα σας; έτσι θα φύγετε; παίρνω εγώ τα ψώνια, μαζέψτε τσάντες και πάμε μέσα λέμε!"

Αρνείσαι; όχι! Μέσα η παρέα έχει μεγαλώσει. Προχωράς και χωρίς να το καταλαβαίνεις χαιρετάς τον κόσμο. Σε χαιρετάει κι αυτός! Καθόμαστε στη μπάρα! "Πώς σας φάνηκε το φαγητό κορίτσια; Όλα εντάξει;" η κυρία Μαρία, ανάμεσα στα τηγάνια και τις πιρούνες της, ένας διαφορετικός σαμουράι και μάγος της φυλής!
"Ντολμαδάκια δοκιμάσατε;"
"όχι, δεν..."
"μισό να σας βάλω να πάρετε γεύση. Είναι της Μαμάς"
"Εσείς τα φτιάχνετε όλα;"
"Τα περισσότερα, εκτός από τη ρώσικη που είναι του Μήτσου και τα Ντολμαδάκια που είναι της Μαμάς και..."

και έτσι κάπως να συνεχίζεται μια κουβέντα που φτάνει μέχρι συνταγές και μυστικά κουζίνας...

Κι έρχεται και η ... Μαμά! η κυρία Βασιλική! Γλυκιά, ευγενική, με κάτι μάτια τρυφερά και κουβέντες όλο γλύκα.

"Χαλβά κεράσατε τα κορίτσια; δεν φεύγετε αν δε δοκιμάσετε χαλβά να μας πείτε πώς σας φαίνεται!"
"Κυρία Βασιλική, θα γράψουμε για σας!"
"Σας ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, πολύ μας τιμάτε!"

Είπαμε, είπαμε, είπαμε κι άλλα. Για την ιστορία του κτηρίου, για το μαγαζί, για την απόφαση να ανοίξουν ένα τέτοιο μέρος. Κι όλο να μυρίζει η αγάπη και τα χαμόγελα!

Να φεύγεις και να σε βγάζουν μέχρι την πόρτα. Σαν να ήρθες σπίτι τους, σαν να είσαι μέρος της ζωής τους! "Να ξανάρθετε να σας κεράσουμε και το μπακλαβά μας που τέλειωσε..."

Να είστε καλά - καλά!




«τα Καραμανλίδικα του Φάνη»
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52
Βαρβάκειος Αγορά
10554, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3254 184, 210 3217 238

www. karamanlidika.gr

Οπωσδήποτε στα ΒΓΑΙΝΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες κι εσύ!!!!